No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Des de fa unes poques setmanes, s'ha posat  en marxa el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) a la comarca de la Garrotxa, en el marc del seu desplegament progressiu a tota Catalunya.

Aquest programa forma part del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, té l’objectiu de potenciar la prevenció i està adreçat a la població amb més risc de patir aquest tipus de tumors: tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys durant l’any en curs.

El mètode de cribratge es fa a partir d’una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La participació en el programa és voluntària, amb una realització biennal.

Per dur a terme la implantació del PDPCCR ha estat molt important la implicació de les farmàcies com a centres de salut informadors i facilitadors dels kits. La proximitat i  accessibilitat d’aquests professionals sanitaris ha incrementat la participació de la població susceptible de fer-se la prova.

Des de la Farmàcia Sans us animem i aconsellem a realitzar la prova. La Prevenció sempre és el millor tractament. A més es tracta d'una prova molt senzilla i gens invasiva.

- No és necessari estar en dejú ni seguir cap dieta abans de la realització de la prova

-Pendre medicació no interfereix.

- No realitzar la prova si presenta hemorroides sagnants o menstruació fins que no hagin transcorregut 3dies seguits sense pèrdues de sang.

A Catalunya cada any se’n diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions a l’any. Així doncs, la supervivència als cinc anys se situa al voltant del 50%. La tendència recent indica una clara estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones.

La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.

Donat que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.

crossmenuchevron-right