No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

El colesterol és una substància grassa natural present en totes les cèl·lules del cos humà necessària pel normal funcionament de l'organisme. La major part del colesterol es produeix en el fetge, encara que també s'obté a través d'alguns aliments d'origen animal: carn orgànica, rovell de l'ou, làctics,...

La sang condueix el colesterol des de l'intestí o el fetge fins als òrgans que ho necessiten i ho fa unint-se a partícules anomenades lipoproteïnes. Hi ha dos tipus de lipoproteïnes.

De baixa densitat (LDL): s'encarreguen de transportar nou colesterol des del fetge a totes les cèl·lules del nostre organisme. Al unir-se a la partícula LDL es diposita en la paret de les artèries i forma les plaques d'ateroma. S'anomena Colesterol dolent.

D'alta densitat (HDL): recullen el colesterol no utilitzat i el tornen al fetge pel seu emmagatzematge o excreció l'exterior a través de la bilis. El colesterol a l'unir-se a la partícula HDL transporta l'excés de colesterol de nou al fetge perquè sigui destruït. S'anomena Colesterol Bo. 

Per què és un factor de risc?

Quan les cèl·lules són incapaces d'absorbir tot el colesterol que circula per la sang, el sobrant es diposita en la paret de l'artèria i contribueix al seu progressiu estrenyiment originant l'arteriosclerosi.

Com baixar el colesterol: tractament i prevenció

La hipercolesterolèmia es pot prevenir seguint les següents recomanacions:

Nutrición y Salud. Nutrición y patologías. Alimentación y ObesidadAmb una alimentació equilibrada i sense greixos saturats. La dieta mediterrània és la idònia perquè la seva aportació de greixos prové fonamentalment dels àcids grassos monoinsaturats i polinsaturats presents en el peix i els olis d'oliva i de llavors. També és important el consum de vegetals, llegums, cereals, hortalisses i fruites.

Fent un programa d'exercici aeròbic (caminar, cursa suau, ciclisme, natació ...), a intensitat moderada (65-70 per cent de freqüència cardíaca màxima) i desenvolupat de manera regular (tres a cinc sessions per setmana), augmenta el HDL (colesterol bo) i redueix el LDL (colesterol dolent) i els nivells de triglicèrids.

Un cop diagnosticada la dislipèmia, i si la dieta i l'exercici físic no aconsegueixen rebaixar els nivells per si sols, el metge optarà per un tractament amb fàrmacs.

Font informació: http://www.fundaciondelcorazon.com i  http://www.cofb.com

crossmenuchevron-right