No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Detecció de polls i tractaments

Els polls són insectes parasitaris que viuen entre els cabells de les persones i s'alimenten de la seva sang. Són de color grisenc, sense ales, fan uns dos mil·límetres de longitud i sobreviuen fins a trenta dies en una persona. Els ous, o llémenes, són blancs i encara més petits, gairebé com una escama de caspa, i romanen més de dues setmanes. Són més fàcils de detectar en la línia del coll i darrere de les orelles.
Els polls són molt contagiosos i es reprodueixen ràpidament: cada femella posa entre cent i tres-cents ous que estan fortament adherits a la base del cabell. L'ou s'incuba entre set i deu dies i després es desenvolupa la larva. El contacte proper o l'ús compartit d'efectes personals, com ara barrets o raspalls per al cabell, implica un risc de contagi. Els nens d'onze a tretze anys i les seves famílies adquireixen polls amb més freqüència (sense que això indiqui una manca d'higiene personal).

Transmissió

Els polls no salten ni volen, sinó que passen d'un cap a l'altre per contacte dels cabells. Això pot succeir en condicions d'estreta convivència, com és el cas de les llars, les escoles i les guarderies. També s'encomanen per l'intercanvi de pintes, raspalls, guarniments per al cap, gorres, bufandes, tovalloles, mocadors, etc. La transmissió és possible mentre hi hagi polls vius en la persona infestada o en els seus accessoris i fins que s'hagin eliminat totes les llémenes.
Els polls es poden difondre fàcilment entre les persones. Només la seva presència en una d'elles és un perill de contagi per als qui l'envolten, sobretot per als familiars i altres persones que conviuen amb la persona afectada i per als contactes escolars.

Símptomes

El símptoma més característic és la picor intensa del cuir cabellut per la irritació que la saliva de l'insecte causa a la petita ferida de la picada. També ho són les petites lesions de les picades, que posteriorment es poden infectar i supurar, o la irritació, que pot ser tan intensa que, en gratar-se, es poden produir pelades a la pell i infeccions bacterianes.

Diagnòstic

El primer que es nota quan es tenen polls és una picor persistent al cap. S'ha de comprovar la presència de llémenes enganxades a la base dels cabells o bé, més rarament, es poden identificar els polls vius. És possible veure'ls directament, però és millor utilitzar una lupa i efectuar l'exploració amb bona il·luminació.
S'han d'apartar els cabells cap a baix, en seccions molt petites fins al cuir cabellut, buscant tant els polls que es mouen com els ous. Es recomana revisar-los uns dos cops per setmana, preferentment darrere les orelles i al clatell.
De vegades les llémenes es confonen amb la caspa i les escames seborreiques, però ambdues formacions no estan adherides als cabells i es treuen fàcilment. A més, la caspa no té la brillantor nacrada de les llémenes.

Tractament

El tractament es recomana fins i tot si només es troba una llémena. Es basa a aplicar, al més aviat possible, un preparat insecticida (millors locions o cremes que no pas xampús). Els que contenen permetrina a l'1% generalment funcionen bé i es poden comprar sense necessitat de recepta mèdica.
Cal seguir estrictament les instruccions perquè s'haurà de repetir el tractament més d'una vegada per tal de matar els polls nous que han sortit dels ous.
Per eliminar les llémenes es poden esbandir els cabells amb una barreja d'aigua i vinagre, i després passar una pinta amb les pues molt fines, tot i que és millor treure-les amb els dits. Aquesta barreja no elimina totes les llémenes i en resta viu un percentatge gens menyspreable.
És important que, a les escoles, tots els alumnes parasitats siguin tractats simultàniament, perquè es poden produir contagis entre els infants afectats encara no tractats i els ja tractats. Els no parasitats no s'han de tractar. Els familiars afectats s'han de tractar simultàniament, ja que si no poden contagiar els infants sans i, d'aquesta manera, disseminar els polls a l'escola. És recomanable que els alumnes afectats no assisteixin a l'escola fins que no hagin acabat el tractament i hagin eliminat totes les llémenes. Durant la setmana posterior a l'inici del tractament, cada dia s'han de revisar els cabells i treure les llémenes que puguin quedar. En cas contrari, el tractament no haurà estat efectiu.
Els polls viuen exclusivament en les persones. Són innecessàries certes mesures com netejar mobles o locals i, per tant, no s'ha de tancar l'escola on s'han produït casos.
Cal visitar el metge o la metgessa si els símptomes continuen després del tractament genèric o si hi ha àrees de la pell envermellides o sensibles, cosa que podria significar una infecció.

Prevenció

Les mesures preventives consisteixen en el raspallat i pentinat acurats dels cabells, dos o tres cops al dia. Només s'han d'utilitzar les pintes, els raspalls, les gorres i altres objectes propis, i s'han de netejar de manera adequada, especialment en casos de pediculosi (els raspalls i les pintes s'han de rentar amb el mateix preparat antiparasitari i els articles de roba amb aigua molt calenta).
Com a mesura higiènica general, s'haurà de rentar el cap amb aigua i sabó dos o tres cops per setmana, com a mínim. L'ús preventiu de productes insecticides no es recomana en persones no parasitades.
Si alguna persona descobreix que té polls, és necessari que ho comuniqui al seu entorn perquè comprovin si també en tenen i extremin les mesures preventives. Aquesta informació ha estat elaborada fent servir com a font d'informació d'aquesta pàgina.

Si creus que el teu fill o filla o fins i tot tu, pots estar infectat vine a la farmàcia que tenim mitjans tècnics per descobrir-los i alhora oferir té el tractament més adient.

Demana hora aquí
Ens pots trucar al
972 270 241
Ens pots contactar per Whatsapp al
680 904 876
O escriu-nos un correu a
sans@farmacialasans.com
crossmenuchevron-right