No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

L'Antibiòtic, un gran medicament però no sempre efectiu!

Actualment, l'ús generalitzat d'antibiòtics ha posat de manifest que, entre altres factors, un ús no adequat comporta sovint una manca d'efectivitat important, així com un augment de les resistències.

Quan s'utilitzen antibiòtics s'ha de tenir en compte que aquests són actius sobre infeccions produïdes per bacteris, però no sobre d'altres com la grip i els refredats que estan produïts per virus, casos en què són totalment inactius.

Cal tenir en compte que cada antibiòtic actua de manera específica sobre uns tipus de bacteris, però no contra tots. Això es pot llegir als prospectes dels medicaments, definit com a espectre d'acció de l'antibiòtic, o als resultats de les anàlisis, definit com a sensibilitat (que és la capacitat d'un antibiòtic per destruir un bacteri concret).

Els bacteris causants de malalties es reprodueixen de forma molt ràpida, i davant la presència d'un medi ambient no apte per al seu desenvolupament, tenen la capacitat d'adaptar-se a les noves situacions, modificant l'estructura a les noves generacions. Això té importància atès que, davant tractaments inadequats o administrats de manera incorrecta, tenen la capacitat de fer-se resistents al medicament, és a dir, adquireixen habilitats per no ser sensibles a la capacitat de l'antibiòtic i fan que aquest deixi de ser actiu.

Així doncs, automedicar-se amb antibiòtics pot no ser tan bona idea com semblava al principi i, de fet, no ho és gairebé mai.

L'ús d'un antibiòtic davant de qualsevol malaltia infecciosa, i en particular davant de les infeccions respiratòries que apareixen en períodes hivernals, s'ha de fer sempre sota prescripció mèdica, i la seva sol·licitud i dispensació a les farmàcies no estan justificades si no hi ha un coneixement previ d'aquest ús per part d'un metge.

També s'ha de tenir en compte que, una vegada prescrit, és molt important seguir les recomanacions, tant sobre la durada del tractament (que mai s'ha de deixar a mig fer encara que hi hagi una millora) com sobre les dosis i pautes que cal seguir (entenent com a pauta quantes vegades s'ha de prendre el medicament al dia i cada quantes hores).

Font d'informació; www.farmaceuticonline.com

 

Comparte:
Artículos relacionados
Aromadifusors i humidificadors

Sempre hem sentit que viure al costat del marc és sa. De fet, un dels motius és per la humitat de l'ambient. La sequetat no és bona ni per la pell ni per les vies respiratòries. És a dir, la humitat de l'aire ha de ser l'adequada per mantenir una bona qualitat. Els humidicadors i […]

Read More
Tornada a l'escola en època de covid-19

El dia 14 de setembre a Catalunya comencen les classes altre cop. Des de darrere el taulell de la farmàcia som conscients dels dubtes i inquietuds sobre com anirà aquesta tornada a l'escola, que comença en un moment on els casos de Covid-19 semblen tornar a remuntar.  Segons el Conseller d'Educació Josep Bargalló,  sembla que […]

Read More
Calendari de vacunacions 2020

El Departament de Salut ha modificat el calendari de vacunacions sistemàtiques. El nou calendari és vigent des de gener de 2020. El principal canvi d’aquest nou calendari és la introducció de la vacuna contra el meningococ ACWY conjugada tetravalent als 11-12 anys, en substitució de la tercera dosi de la vacuna contra el meningococ C […]

Read More
Diabetis: què en sabem

La diabetis (Diabetes mellitus) és una malaltia crònica que es caracteritza per un augment del nivell de glucosa (sucre) a la sang. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la bé. Els tipus de diabetis són: Diabetis mellitus tipus 1,  mellitus tipus 2, i altres com la secundària o la gestacional. Apareix quan […]

Read More
crossmenuchevron-right