No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Actualment, l'ús generalitzat d'antibiòtics ha posat de manifest que, entre altres factors, un ús no adequat comporta sovint una manca d'efectivitat important, així com un augment de les resistències.

Quan s'utilitzen antibiòtics s'ha de tenir en compte que aquests són actius sobre infeccions produïdes per bacteris, però no sobre d'altres com la grip i els refredats que estan produïts per virus, casos en què són totalment inactius.

Cal tenir en compte que cada antibiòtic actua de manera específica sobre uns tipus de bacteris, però no contra tots. Això es pot llegir als prospectes dels medicaments, definit com a espectre d'acció de l'antibiòtic, o als resultats de les anàlisis, definit com a sensibilitat (que és la capacitat d'un antibiòtic per destruir un bacteri concret).

Els bacteris causants de malalties es reprodueixen de forma molt ràpida, i davant la presència d'un medi ambient no apte per al seu desenvolupament, tenen la capacitat d'adaptar-se a les noves situacions, modificant l'estructura a les noves generacions. Això té importància atès que, davant tractaments inadequats o administrats de manera incorrecta, tenen la capacitat de fer-se resistents al medicament, és a dir, adquireixen habilitats per no ser sensibles a la capacitat de l'antibiòtic i fan que aquest deixi de ser actiu.

Així doncs, automedicar-se amb antibiòtics pot no ser tan bona idea com semblava al principi i, de fet, no ho és gairebé mai.

L'ús d'un antibiòtic davant de qualsevol malaltia infecciosa, i en particular davant de les infeccions respiratòries que apareixen en períodes hivernals, s'ha de fer sempre sota prescripció mèdica, i la seva sol·licitud i dispensació a les farmàcies no estan justificades si no hi ha un coneixement previ d'aquest ús per part d'un metge.

També s'ha de tenir en compte que, una vegada prescrit, és molt important seguir les recomanacions, tant sobre la durada del tractament (que mai s'ha de deixar a mig fer encara que hi hagi una millora) com sobre les dosis i pautes que cal seguir (entenent com a pauta quantes vegades s'ha de prendre el medicament al dia i cada quantes hores).

Font d'informació; www.farmaceuticonline.com

 

crossmenuchevron-right