No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

 

Hi ha bastanta desinfiromació sobre els riscos que pot tenir l'alcohol i com que és un tema important i ens han fet més d'una pregunta sobre al respecte, volem respondre-les en aquesta publicació.

Intentarem explicar-ho de manera senzilla, perquè ho entenguem tots, i deixarem els termes tècnics com la farmacocinètica i la farmacodinàmica per una altra ocasió. Si voleu aprofundir en el tema, us deixarem algun enllaç al final de tot.

.

Normalment podem fer un consum moderat d'alcohol 

.

Definició incompleta, però comencem per aquí. En general, les interaccions dels medicaments i l'alcohol estan relacionades amb aquells que són de consum crònic. Com a professionals ens veiem obligats a recordar que beure alcohol en sí no és bo per a la salut en cap cas. Per tant, independentment d'estar prenent medicació o no, ens limitem a desaconsellar consumir begudes alchòliques en cap cas, tenint en compte del potencial tòxic que té l'alcohol. 

Per tant, a l'afirmació anterior hi hem d'afegir una part:

.

El consum excessiu i continuat d'alcohol i altres drogues comporta seriosos riscs per la salut i la convivència

Quan consumim alcohol, passa al sistema gastrointestinal on té lloc l'absorció i la distribució per tot el cos, que acaba amb la metabolització al fetge.

.

Les interferències amb els medicaments es produeixen a dos nivells 

Tornant a relacionar medicaments i alcohol, i reiterant que desaconsellem el consum d'alcohol en cualsevol cas, trobem dos nivells en els quals es produeixen interferències entre aquests dos factors.

.

Metabolització

Determinats medicaments es metabolitzen al fetge. Com que també ho fa l'alcohol, ens trobarem que "competeixen" i modifiquen l'efecte del medicament. 

.

Additiu

L´alcohol pot potenciar l’efecte de determinats fàrmacs, especialment els que actuen a nivell del sistema nerviós central.

Com a substància depressora del sistema nerviós central, el consum d’alcohol afecta d’una manera important l’atenció i la coordinació. Això fa augmentar les possibilitats de patir accidents de trànsit i laborals. El consum d’alcohol també pot derivar en conductes sexuals de risc. L'alcohol ens genera una sensació de desinhibició i potser ens porta problemes d'autocontrol.

Segons la Generalitat de Catalunya, l'alcohol,  per davant del tabac i el cànnabis, és la substància més consumida en la nostra societat i una de les que genera més problemes socials i sanitaris (dependència, malalties digestives, malalties cardiovasculars, lesions derivades d’accidents de trànsit, absentisme laboral, etc.).

 

Què és consum moderat? 

Per tvalorar de tant objectivament com sigui possible la quantitat d'alcohol que s’ingereix, ho mesurem amb la unitat beguda
estàndard (UBE).

.

alcohol i medicaments

Infografia extreta de http://hemerotecadrogues.cat/docs/guia_recomanacions_festes.pdf / Generalitat de Catalunya

 

ATENCIÓ!

Els que prengueu medicaments pel sistema nervios central, EVITAREU EL CONSUM D'ALCOHOL.

Els que prengueu medicaments per a la deshabituació alcohòlica, PROHIBICIÓ TOTAL I ABSOLUTA de prendre alcohol. 

Els que prengueu Sintron, EL CONSUM D'ALCOHOL POT AFECTAR L'ANALÍTICA.

 

Si vols més informació...

http://hemerotecadrogues.cat/docs/guia_recomanacions_festes.pdfhttp://hemerotecadrogues.cat/

crossmenuchevron-right