No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

La pressió arterial és la força que fa la sang a les parets de les artèries. Té dos components:

  • Pressió arterial sistòlica. Correspon al valor màxim de la pressió arterial quan el cor es contrau en bategar (sístole).
  • Pressió arterial diastòlica. Correspon al valor mínim de la pressió arterial quan el cor es troba en repòs, entre batecs cardíacs (diàstole).

Una persona és hipertensa quan té repetidament la pressió arterial sistòlica (la màxima) igual o superior a 140 mm Hg, o bé la pressió arterial diastòlica (la mínima) igual o superior a 90 mm Hg. Els criteris poden variar en cada persona, sobretot si es pateix alguna malaltia. En cas de tenir diabetis, les xifres de control han de ser més baixes (per sota de 130/85 mm Hg).

La hipertensió arterial és una malaltia crònica que pot arribar a causar diferents tipus de lesions a les artèries i que incrementa el risc de patir malalties de l’aparell circulatori, principalment l'ictus i l'infart agut de miocardi. És el factor de risc cardiovascular més important, però també el més fàcil de detectar i el de tractament més eficaç i senzill.

Es tracta d’un dels trastorns més freqüents en les societats industrialitzades i una de les primeres causes de mort. Afecta al voltant del 20% de la població adulta, un percentatge que augmenta amb l'edat. A Catalunya, almenys una de cada quatre persones adultes és hipertensa.

Causes

No es coneixen les causes de la hipertensió, però hi ha alguns factors que s'hi relacionen

Factors de risc

Les persones que fumen, amb sobrepès, que mengen amb molta sal i greix, que consumeixen molt d'alcohol, que pateixen estrès o que no fan activitat física tenen més probabilitats de desenvolupar hipertensió. També tenen més risc de patir-ne les persones amb el colesterol alt, amb malalties del cor o dels ronyons, i les que tenen antecedents d'hipertensió a la família.

La pressió arterial tendeix a augmentar amb l'edat. Els homes solen tenir la pressió arterial més alta que les dones fins als cinquanta anys. A partir d'aquesta edat, coincidint amb l'edat de la menopausa, passa el contrari. De tota manera, qualsevol persona de qualsevol edat pot desenvolupar hipertensió.

Cal minimitzar els factors de risc. Es diu que aquests actuen no sumen efectes negatius sinó multiplicant

Símptomes

Les persones amb una hipertensió moderada es troben bé i no tenen símptomes. Tot i això, en alguns casos els símptomes següents poden ser indicatius de tensió alta:

Diagnòstic

Per al diagnòstic d'hipertensió arterial no n'hi ha prou amb una única mesura de la pressió arterial, sinó que les xifres han de ser elevades de manera persistent. La tensió varia segons les circumstàncies (esforços, postures, estrès…) i per això cal mesurar-la en diverses visites. 

Tractament

La hipertensió és una malaltia crònica que no es pot guarir, però que es pot controlar mitjançant la introducció de canvis en l’estil de vida, com ara el seguiment d’una alimentació equilibrada i baixa en sal o la pràctica regular d'activitat física, i l'administració de medicaments, quan convé. L'objectiu del tractament és reduir la pressió arterial per evitar el risc de possibles complicacions.

El fet de trobar-se bé no vol dir que es pugui deixar, reduir o modificar la medicació. Cal recordar-se'n cada dia. Prendre-la exactament, com ha dit el metge o la metgessa, és la millor manera de tenir la pressió a ratlla.

La periodicitat amb què les persones hipertenses s’han de mesurar la pressió arterial és molt variable i està en funció de les xifres de pressió arterial, la presència d'altres malalties, etc. En cas d'un bon control, una visita cada 3-6 mesos pot ser suficient. Cal fer una avaluació mèdica a l'any perquè acudir regularment a mesurar-se la pressió és la millor manera de controlar-se-la i d'evitar complicacions.

Prevenció

Controlar la hipertensió és molt important per evitar les malalties cardiovasculars. Retardar-la o prevenir-la és possible amb un estil de vida saludable. Així, seguir una alimentació equilibrada i baixa en sal, fer activitat física regularment, no fumar i moderar el consum d'alcohol són recomanacions bàsiques que serveixen com a prevenció de la hipertensió.

Amb quina periodicitat cal prendre's la pressió arterial?

Amb quina periodicitat cal prendre's la pressió arterial?

La periodicitat anirà en funció de les circumstàncies de cada pacient, edat, patologies concomitants, etc, etc. El millor és establir en cada cas una freqüència. És per això que pots demanar hora

T'ajudem a tenir cura de la teva salut, aquesta és la nostra professió i la nostra vocació

Alimentació aromateràpia augmentar defenses Bevitae aceite íntimo Calèndula consells cosmètica cremades cura càncer defenses deixar de fumar dermocosmètica desintoxicació detox diabetis estiu farmàcia la sans febre ferro grip Hivern ictus lactància lactància materna nadal nadons nadó Oli essencial olis essencials olot pell polls prevenció refredat refredats salut sensilis Sexualitat sisteme inmunològic sorteig tabac tractament facial vacuna vacunes

crossmenuchevron-right