No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

El 80% de les cremades lleus es produeixen a casa. T'explicarem com actuar en cas d'una cremada i què s' ha de tenir a la farmaciola de casa.

Els causants més comuns de cremades són líquids calents, paelles, forns, altres utensilis de cuina, planxes I estufes.

 

cremades

 

És molt important la prevenció: col·locar les paelles amb els mànecs cap a dins, allunyar dels nens els encenedors, mistos i productes químics domèstics, mai deixar la planxa encesa, protegir els endolls si hi ha nens petits… 

Les cremades que podem tractar a casa sense necessitat d'anar al metge, són les de primer grau en les quals es destrueix la capa superficial de la pell (epidermis), produint envermelliment de la zona (eritema) sense ampolles, amb dolor i hipersensibilitat i les de segon grau superficials (ampolles, eritema, exudat, dolor intens I hipersensibilitat) sempre i quan no abarqui una zona molt extensa.

El primer que s' ha de fer és submergir la zona lesionada en aigua freda uns 10-20 minuts. Després rentar amb aigua i sabó suau i aplicar el producte adequat segons el tipus de cremada.


.

Si la cremada és de primer grau

cremades

 

Es pot aplicar Aloe vera que disminueix el dolor, redueix la inflamació, l'envermelliment i prevé infeccions. També es pot aplicar una pomada humectant amb òxid de zinc, com les que s'utilitzen pels bolquers dels nens petits. En cas necessari es pot aplicar una crema amb cortisona per reduir la inflamació.

.

Si la cremada és de segon grau superficial

S'ha d'aplicar un antibacterià pel risc que es produeixi una infecció al haver-se destruit la barrera cutània. Es poden utilitzar cremes amb Sulfadiazina argèntica o nitrofurantoina. La crema s'ha d' aplicar 1 o 2 vegades al dia renovant l' embenatge després de rentar la cremada amb aigua tèbia o sèrum. No  s'ha de treure mai la pell de les ampolles. Al cap d' uns dies, segons com evolucioni la ferida, es pot prescindir de les benes i es pot seguir utilitzant la crema. Quan la ferida estigui més bé, es pot utilitzar Oli de Rosa Mosqueta, que hidrata, cicatritza I regenera la pell.

Per alleugerir el dolor es pot utilitzar Paracetamol o Ibuprofè.

.

Si parlem de cremades solars

.

cremades

Els signes poden apareixer al cap d' unes hores I són:

- Pell vermella, sensible i calenta al tacte  
- Ampoles que apareixen d'hores a dies després  
- Reaccions greus que inclouen febre, calfreds, nàusees o erupció cutània  
- Descamació de la pell en les zones cremades varis dies després  

Els símptomes de les cremades solars normalment són temporals. De totes maneres, el mal a les cèl.lules de la pell ja està fet I poden tenir efectes greus a llarg plaç, que inclouen fotoenvelliment o fins I tot càncer de pell.

El tractament d' aquestes cremades pot ser el mateix que el descrit abans.

 

Imprescindible a la farmaciola de casa

- Crema per les cremades  (sulfadiazina argèntica o nitrofurantoina)  
- Gasses estèrils  
- Esparadrap o apòsits  
- Crema humectant o d'aloe vera  
- Analgèsic (paracetamol o ibuprofè)

Quan s'ha d' anar al metge?

cremades

 

- Quan la cremada és de segon grau, de gran extensió o localitzada en una zona crítica: planta de les mans, planta dels peus, crani, cara, axiles o genitals  
- Els nens, vells o malalts crònics  
- Quan després d'una setmana de tractament d'una cremada lleu, no cicatritza correctament o presenta signes d'infecció  
- En cas de cremades solars, quan hi ha febre, signes de shock, insolació o deshidratació (mareig, nàusees, pols i respiració accelerats, set extrema, pell pàlida i freda, ulls adolorits i sensibles a la llum, ampolles molt doloroses)  
- En cas de cremada greu: després de refrescar la zona amb aigua freda, eliminar joies i robes si no estan enganxades, embolicar amb un drap net i humit amb aigua i anar al centr ede salut o hospital més proper 

Irene, farmacèutica

firma-irene-png (1)

crossmenuchevron-right