No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

La diabetis (Diabetes mellitus) és una malaltia crònica que es caracteritza per un augment del nivell de glucosa (sucre) a la sang. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la bé. Els tipus de diabetis són: Diabetis mellitus tipus 1,  mellitus tipus 2, i altres com la secundària o la gestacional.

Apareix quan el fetge deixa de produïr insulina suficient o quan l’organisme no l’utilitza de manera eficaç. L’insulina és una hormona que sobretot regula el sucre a la sang. Així doncs, l’efecte de la diabetis sense control és la hiperglucèmia (augment del sucre a la sang) que amb el temps perjudica greument molts òrgans i sistemes, especialment els nervis i els vasos sanguinis. 

Un augment dels casos

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, els casos de diabetis van arribar a 422 milions l’any 2014 a tot el món. És a dir, el 2014, el 8,5% dels adults (+18) tenia diabetis. Sobretot ha augmentat amb major rapidesa als països amb ingressos mitjans i baixos. Aquesta malaltia pot causar, entre altres, ceguera, insuficiència renal, infart de miocardi, accident cerebrovascular i amputació dels membres inferiors. També segons la OMS, el 2015 la diabetis va ser la causa directa de 1,6 milions de morts. Sens dubte, una dieta saludable, activitat física regular, manteniment del pes i evitació de tabac poden preveure la diabetis tipus 2 o retrassar la seva aparició. 

TIPUS Diabetis 1 Diabetis 2
QUAN APAREIX En edats juvenils A partir dels 40
DIAGNÒSTIC Apareix d'una manera brusca Pot passar desapercebuda durant força temps
CAUSA Ràpida i progressiva pèrdua de la capacitat del pàncrees per produir insulina Condicionada per l'herència. Va lligada a un mal aprofitament de la insulina i associada sovint a obesitat, sedentarisme, hipertensió arterial i alteracions dels greixos a la sang
TRACTAMENT Injecció d’insulina Tractament oral amb antidiabètics.

Símptomes

Cal tenir en compte que hi ha persones amb diabetis que, al principi, no presenten cap d'aquests símptomes.

En conclusió, si notes algun d'aquests símptomes, demana hora al metge:

crossmenuchevron-right