No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Sovint veiem companys que tot fent el tallat o un cafè amb llet demanen al cambrer: “faci'm el tallat amb llet sense lactosa”.

 Aquesta demanda és deguda al fet que són persones amb una certa intolerància a la lactosa. 

La LACTOSA és un sucre que fonamentalment està amb la llet dels mamífers i conseqüentment en els productes làctics derivats de la llet.

A títol anecdòtic direm que la llet materna conte un 7,2% de lactosa i la de vaca un 4,8 %

Químicament, la lactosa està formada per dos sucres: la glucosa i la galactosa.

Les persones que tenen aquesta intolerància no poden digerir la LACTOSA. Arran d'això, tenen malestar que pot comportar: diarrea, gasos i inflor després d'ingerir productes lactis.

 Aquesta afecció, no sol causar grans problemes, però els símptomes poden ser molestos i en els casos d’intolerància total a la lactosa poden ser molt molestos.

La intolerància a la lactosa es deu a l'escassetat d'un enzim LACTASA , que es produeix en l'intestí prim . Una persona pot tenir nivells baixos de lactasa i encara així ser capaç de digerir productes lactis. No obstant això, si els nivells són molt baixos, es produeix la intolerància a la lactosa, i els símptomes començaran a aparèixer després d'ingerir productes lactis.

La majoria de les persones que tenen intolerància a la lactosa poden viure amb aquesta afecció sense haver de renunciar a tots els productes lactis.

Cal diferenciar doncs la intolerància lleugera de la intolerància absoluta.

Val a dir que hi han molt afectats d’intolerància parcial i molt poc

Símptomes

Els signes i símptomes de la intolerància a la lactosa solen començar entre 30 minuts i 2 hores havent pres aliments que contenen lactosa.

 Els símptomes comuns són:

Diarrea

Nàusees i, a vegades, vòmits

Còlics estomacals

Inflor

Gasos

Causes

La intolerància a la lactosa s'origina quan l'intestí prim no produeix la quantitat suficient de LACTASA , que com ja hem dit és l’enzim que permet dividir en dos la molècula de lactosa i

 converteix el sucre de la llet en dos sucres simples (glucosa i galactosa) que s'absorbeixen a través de la mucosa intestinal i ingressen al torrent sanguini.

Si tens deficiència de lactasa, la lactosa dels aliments que consumeixes es desplaça fins al còlon en lloc de processar-se i absorbir-se. En el còlon, els bacteris comuns interactuen amb la lactosa no digerida, la qual cosa provoca la presència dels i símptomes d'intolerància que ja hem apuntat.

Existeixen tres tipus d'intolerància a la lactosa. 

1-Intolerància  primària

Les persones que desenvolupen intolerància a la lactosa primària, que és  el tipus més comú, comencen la vida produint suficient lactasa. Els bebès, que reben tota la seva nutrició de la llet, no necessiten lactasa per digerir la lactosa.

A mesura que els reemplacen la llet per altres aliments, la seva producció de lactasa normalment disminueix, però sol mantenir-se prou alta per a digerir la quantitat de productes lactis presents en una dieta típica d'adults. 

En la intolerància a la lactosa primària, la producció de lactasa  finalment disminueix dràsticament, la qual cosa fa que els productes lactis resultin difícils de digerir en l'edat adulta.

2-Intolerància secundària

Aquesta forma d'intolerància a la lactosa es produeix quan l'intestí prim disminueix la producció de lactasa després d'una malaltia del tipus ,infecció intestinal, malaltia celíaca, proliferació bacteriana o  malaltia de Crohn.

El tractament del trastorn pot restaurar els nivells de lactasa i millorar els signes i símptomes, encara que això pot portar temps.

3-Intolerància congènita.

Amb molt poca freqüència, els bebès poden néixer amb intolerància a la lactosa causada per la falta de lactasa. Aquest trastorn es transmet d'una generació a una altra, en un patró d'herència anomenat "autosòmic recessiu", cosa que significa que tant la mare com el pare han de transmetre la mateixa variant genètica perquè un nen pateixi aquesta afecció. 

Els bebès prematurs també poden tenir intolerància a la lactosa a causa d'un nivell insuficient de lactasa.

Afortunadament aquest trastorn és minoritari

Factors de risc

Els següents són factors que  poden fer que sigueu  més propensos a tenir intolerància a la lactosa:

1-Edat avançada. La intolerància a la lactosa sol aparèixer en l'edat adulta. Aquesta afecció és poc freqüent en bebès i en nens petits.

2-Origen ètnic. La intolerància a la lactosa és més freqüent en persones d'origen africà o asiàtic

3-Naixement prematur. Els bebès prematurs poden tenir nivells reduïts de lactasa pel fet que l'intestí prim no genera cèl·lules productores de lactasa fins a fins del tercer trimestre.

4-Malalties que afecten l'intestí prim. Alguns dels problemes de l'intestí prim que poden provocar intolerància a la lactosa són el creixement bacterià excessiu (SIBO), la malaltia celíaca i la malaltia de Crohn.

5-Uns certs tractaments oncològics. Si has rebut radioteràpia contra el càncer d'estómac o presentes complicacions intestinals a partir de la quimioteràpia, tens major risc de presentar intolerància a la lactosa.

Diagnòstic

Els diagnòstics no són fàcils però ,es podria sospitar una intolerància a la lactosa basant-se en els teus símptomes i en la teva resposta a la reducció de la quantitat d'aliments lactis en la dieta.

Si mengues o beus derivats làctics i sempre et trobes malament i per contra si no en rens i els símptomes desapareixen i això passa de forma repetida, pots sospitar de que tens una certa intolerància a la lactosa.

 El teu metge pot confirmar el diagnòstic mitjançant la realització d'una o més de les següents proves:

1-Estudi d'hidrogen en alè. 

Després de beure un líquid que conté alts nivells de lactosa, el metge mesura la quantitat d'hidrogen en el teu alè a intervals regulars. Exhalar massa hidrogen indica que no estàs digerint i absorbint completament la lactosa.

2-Prova de tolerància a la lactosa. Dues hores després de beure un líquid que conté alts nivells de lactosa, et faran una anàlisi de sang per a mesurar la quantitat de glucosa en el torrent sanguini. Si el nivell de glucosa no s'eleva, significa que el cos no digereix ni absorbeix adequadament la beguda amb lactosa.

Tractament

1-Limita el consum de llet i altres productes lactis

2-Inclou petites porcions de productes lactis en els teus menjars habituals

3-Menja i beu gelat i llet amb contingut reduït de lactosa

4-A la farmàcia venem l'enzim LACTASA en diferents preparacions comercials de manera que pots afegir aquest preparat, que, per altra part, és totalment natural i totalment inofensiu.

Lactoben, un preparat amb lactasa que pot facilitar prendre derivats làctics

Com diu la dita

El millor metge és un mateix

de manera que tu coneixes bé el teu cos imitjançant alguns mètodes d'assaig i error, podries ser capaç de predir la resposta del teu cos als aliments que contenen lactosa i calcular així  quan pots menjar o beure sense sentir molèsties. 

Afortunadament ,són poques les persones que tenen una intolerància tan greu a la lactosa que es veuen obligades a eliminar tots els productes lactis i a anar amb compte amb els aliments o medicaments sense lactis que contenen lactosa.

Medicina Integrativa

Davant de trastorns del sistema gastrointestinal, nosaltres solem recomanar incorporar a l'alimentació “microbis bons” que porten el nom de probiòtics. 

Aquests són organismes vius que es troben en l'intestí i que ajuden a mantenir l'aparell digestiu saludable. 

Generalment, els probiòtics es consideren segurs i és possible que valgui la pena provar-los si altres mètodes no funcionen.

En determinats casos tenim experiències de revertir la intolerància parcial a la lactosa fent servir determinats probiòtics.

crossmenuchevron-right