No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Tu tens molt a fer i molt a dir

Sovint si juguem a cartes o qualsevol altre joc en el qual l'atzar i té molt a veure, poca cosa podem fer, si certament l'enginy es pot fer jugar bé les males cartes, però ens és difícil revertir el mal joc, per contra en el cas de l'osteoporosi tu tens molt a fer per a prevenir la.

L’osteoporosi no és exactament una malaltia, la definiríem com una patologia que debilita els ossos i fa que es trenquin amb molta facilitat, especialment els del canell, els de la part superior del braç, les vèrtebres i el maluc.

És molt freqüent i afecta principalment les dones, la incidència augmenta especialment a partir d'una edat i coincidint amb l'arribada de la menopausa.

Es produeix quan els ossos, que no oblidem que són teixits vius que es regeneren constantment, perden més massa de la que poden reemplaçar. 

La patologia no comença de forma sobtada ans al contrari, es desenvolupa lentament i sense símptomes aparents. Això fa que moltes persones afectades no se n’assabentin fins cauen o es donen un cop fort i trenquen un os.

Algunes fractures, especialment les de maluc i les de les vèrtebres, poden produir dolor crònic i fins i tot invalidesa pel mateix dolor o bé donat que una determinada articulació deixa de ser funcional.

En el cas de l'osteoporosi com també en altres patologies la prevenció és el primer pas per evitar-ne les conseqüències. Així tenim que l’adopció d’hàbits de vida saludables i el consum de determinants complements alimentaris ens poden ajudar a enfortir la massa òssia i reduir el risc de fractures.

Causes

  1. El sexe (Les dones a partir d'una edat tenen més probabilitats de desenvolupar la malaltia).
  2. L’edat. (L’osteoporosi afecta principalment la gent gran).
  3. Els antecedents familiars d'osteoporosi
  4. Les hormones sexuals. Un nivell baix d’estrògens en les dones, a conseqüència de l’absència de menstruació, i de testosterona en els homes, pot facilitar la pèrdua de massa òssia.
  5. El dèficit de calci i vitamina D.
  6. Certs hàbits alimentaris: alimentació baixa en ingesta de calci (no consum de làctics)
  7. Certs hàbits socials: poc contacte amb la natura, poc contacte amb la radiació solar
  8. Els hàbits perjudicials: sedentarisme/consum d'alcohol/consum de tabac.
  9. Certs medicaments, especialment l’ús perllongat de corticoesteroides orals o injectats, com la prednisona i la metilprednisolona.
  10. Algunes malalties, com ara els trastorns de la conducta alimentària, l’hipertiroïdisme, la malaltia celíaca, la malaltia inflamatòria intestinal, i l’artritis reumatoide, entre d’altres.

Prevenció

La millor estratègia per mantenir el bon estat dels ossos i prevenir l’osteoporosi és l’adopció d’hàbits de vida saludables, com ara mantenir una alimentació equilibrada, rica en calci i en vitamina D, fer activitat física diària i evitar el consum de tabac i alcohol.

A més, per evitar el risc de caigudes i prevenir possibles fractures és important viure en un entorn segur, desplaçar-se amb prudència i adoptar postures correctes.

Risc de fractura òssia

Actualment, és possible preveure el risc que tenen les persones de 40 anys o més mitjançant un senzill qüestionari que permet avaluar de forma força aproximada les possibilitats de desenvolupar osteoporosi en els anys futurs.

També es pot fer una densitometria , que permet avaluar el nivell de densitat òssia. Aquesta és una senzilla prova que permet d'una forma no invasiva avaluar la densitat d'un os en concret i fer-ne la projecció pertinent.

crossmenuchevron-right