No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Llet crua o envasada?

Fa una setmana el Govern va aprovar un Decret de venda directa de llet crua de vaca, amb l’objectiu de regular l’activitat de venda per part del productor directament al consumidor. Que s’intenti anar reduint els aliments processats és un procés positiu en moltes ocasions. Però en aquest cas hi ha matisos importants a tenir en compte.

 

Què és la llet crua? Quina diferència hi ha amb la llet que compràvem fins ara?

La llet crua és la que no s’ha sotmès a cap tractament tèrmic per sobre dels 40ºC. Malgrat que les altes temperatures destrueixen alguns elements com bacteris probiòtics o enzims de la llet -que no s’ha demostrat científicament que sigui rellevant per la salut- la veritat és que la llet esterilitzada o UHT (la del supermercat) manté les vitamines i els minerals de manera similar.

 

 

Quins riscos comporta la llet crua?

Aquesta mesura està pensada perquè els productors de llet puguin valoritzar les seves produccions i enfortir el sector lleter català. Per poder vendre llet crua, les granges han d’estar certificades amb un grau sanitari adequat, fet que dóna certa garantia al consumidor.

Tot i els avenços sanitaris actuals, no poden tenir una garantia total de risc zero al consumir llet crua. De fet, és obligatori que a l’etiquetat es recomani bullir la llet a casa. Si no s’aplica cap tractament tèrmic la llet crua pot contenir agents (campylobacter, E. Coli, Salmonella, Listeria, Yersinia enterocolitica, Staphylococcus aureu, entre altres) que poden generar problemes per la salut, com la gastroenteritis i d’altres més perillosos.

Si tractem la llet crua a casa, com hem de fer-ho?

La manera de consumir llet crua sense risc és tractant-la amb un procés tèrmic similar a la pasteurització. S’ha de bullir durant 17 segons i la part de la llet “més freda” ha d’estar almenys a 80ºC. També és important tenir en compte que la llet crua s’ha de conservar a una temperatura entre 1ºC i 4ºC. No podem oblidar que, per conservar-la, hem de mantenir la cadena de fred.

 

 

Valoració

En altres ocasions, eliminar els aliments processats és un procés positiu però en el cas de la llet crua també pot comportar un risc per la salut. No es pot evitar el risc d’infecció sense tractament. Un tractament que amb la llet UHT fa la indústria -amb els controls i la formació corresponent- i en el cas de la llet crua haurà de fer consumidor que sovint no té prou formació per fer-ho adequadament -fa falta un termòmetre per bullir-la a la temperatura adequada, per exemple- i menys quan estem acostumats a consumir els aliments de manera relativament immediata, sense tractar-los.

Aquesta mesura potser afavorirà la indústria, però tenim dubtes sobre si realment afavorirà d’alguna manera al consumidor. Nutricionalment no hi ha una millora sensible entre la llet UHT i la llet crua. És impossible reduir a zero el risc que comporta. Per tant, a nivell de seguretat sanitària, seguim pensant que la llet UHT o esterilitzada és molt més segura per la salut. Tot i això, estareím encantats de trobar granges que actualment ja puguin produïr llet crua sense cap risc, i de ser així nosaltres estarem encantats de provar-la.  

Comparte:
Artículos relacionados
5 punts  imprescindibles per controlar la diabetis

Els 5 punts imprescindibles per tenir el control de la diabetis

Read More
La hipertensió el control el tens a les teves mans

La pressió arterial és la força que fa la sang a les parets de les artèries. Té dos components: Pressió arterial sistòlica. Correspon al valor màxim de la pressió arterial quan el cor es contrau en bategar (sístole). Pressió arterial diastòlica. Correspon al valor mínim de la pressió arterial quan el cor es troba en […]

Read More
Punts clau sobre la vitamina b12

Tal i com s'explica en un article d'Ecoceutics, la vitamina B12 o cobalamina és una vitamina que conté un àtom de cobalt en el seu centre i està envoltada d’una estructura orgànica complexa. Aquesta estructura pot variar en alguns àtoms, donant lloc a diferents formes de vitamina B12. Les formes que es comercialitzen per a […]

Read More
#lasans: ens traslladem!

Benvolguts clients i amics, ara si que si. Ha arribat el moment de comunicar-vos que LaSans obre les portes i ens traslladem a la Avda. Sant Jordi 48 (no ens agrada dir-ne vial...)! Ho fem amb l'objectiu d'ampliar les instal·lacions existents, millorar la gestió interna i oferir-vos un millor servei i atenció. Aquest nou projecte […]

Read More
crossmenuchevron-right