No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

En aquesta època de l’any hi ha molts problemes de congestió nasal a part de refredats, tos,…. Molesta molt tenir el nas tapat i no poder respirar bé!

Existeixen al mercat productes per pendre via oral i altres per aplicar directament a les fosses nasals. En aquest article parlarem dels diferents tipus de tractaments tòpics per la congestió nasal. Explicarem la diferència entre els diferents tipus de sprays i solucions nasals.

CONGESTIÓ NASAL I SPRAYS NASALS

La mucosa nasal és un teixit molt vascularitzat. Aquests vasos són els responsables de la congestió nasal. Quan estan plens de sang i inflats patim congestió nasal i quan estan buits i desinflats, ens descongestionem.

Tipus d'esprais i solucions nasals

Són solucions al 0.9% de clorur sòdic en aigua. S’utilitzen per fer irrigacions, rentats nasals i oculars i neteja de ferides i cremades. Es troben en format d’envasos grans i en ampolles monodosis (es mantenen estèrils a l’estar tancats individualment).

Són solucions estèrils de clorur sòdic, però obtingudes directament del mar mitjançant diferents processos. Conserven minerals i oligoelements com potassi, calci, magnesi i sulfats, que són beneficiosos per la mucosa nasal. No s’han d’utilitzar per fer rentats oculars.

Segons la concentració de sal que porten poden ser de 2 tipus:

Les aigües de mar tenen diferents forces segons la potència amb la que surt l’spray.

Els bebès poden utilizar sèrums fisilògics i aigua de mar isotònica. A partir del primer mes de vida també poden utilizar aigua de mar hipertònica.

Tot i que les aigües de mar i els sèrums no són tan ràpids i espectaculars com els descongestius tòpics, es recomanen per la seva eficàcia, tolerància i falta d’efectes secundaris.

Provoquen una vasoconstricció a nivell de la mucosa nasal i per això indueixen la seva descongestió. Són eficaços a curt termini per reduir la congestió, però no tenen efectes sobre els estornuts, la rinorrea i la picor nasal.

Els principals principis actius són fenilefrina, tramazolina, nafazolina, oximetazolina i xilometazolina. La diferència entre ells és la durada d’acció. Els dos últims allarguen fins a 8-12 hores davant les 4-6 h de la resta.

L´ús excessiu de descongestius tòpics durant més de 3 o 4 dies pot portar a la pèrdua d’efectivitat i a producir un efecte rebot que tapa més el nas. També estan contraindicats en nens menors de 2 anys i poden fer pujar la pressió en hipertensos. Per això s’han d’utilitzar a la menor dosi i el menor temps possible.

A vegades els descongestius tòpics van acompanyats d’un antihistamínic (com la clorfenamina) i així inhibeixen la rinorrea (secreció aquosa o mucosa dels orificis nasals = “rajera de nas”).

Són solucions hipertòniques descongestives amb olis essencials antiinfecciosos i antiinflamatoris (com Mandravasarotra, Abet balsàmic, Eucaliptus radiata, Murta, Gerani...).

Descongestionen sense produir adicció ni efecte rebot. Regeneren l’epiteli nasal irritat en pacients que han utilitzat altres descongestius. Són ideals per la deshabituació progressiva.

No s’han d’utilitzar en nens menors de 3 anys.

S’utilitzen per la congestió nasal, la secreció nasal, la picor del nas, els estornuts i el llagrimeix dels ulls associats a l’al·lèrgia. Actuen bloquejant 6 substàncies inflamatòries per aportar un millora completa dels símptomes de l’al·lèrgia.

A la farmàcia estarem encantats de recomanar-te el tractament que t’anirà més bé segons les teves necessitats.

crossmenuchevron-right