No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

El Departament de Salut ha modificat el calendari de vacunacions sistemàtiques. El nou calendari és vigent des de gener de 2020. El principal canvi d’aquest nou calendari és la introducció de la vacuna contra el meningococ ACWY conjugada tetravalent als 11-12 anys, en substitució de la tercera dosi de la vacuna contra el meningococ C conjugada.

Per què es canvia el calendari?

El calendari de vacunacions es modifica per millorar-lo. D’aquesta manera s’amplia la protecció contra 3 tipus més de meningococ, a banda del tipus C que s’administrava fins ara. Aquesta nova vacunació no afecta, però, a l’administració de la vacuna contra el meningococ C (vacuna MC) als nadons de 4 i 12 mesos, que es manté.

Per què s’ha introduït una nova vacuna?

La vacuna contra el meningococ tipus A, C, W i Y conjugada tetravalent (vacuna MACWY) protegeix contra 4 serogrups de la  malaltia meningocòccica.

La malaltia meningocòccica és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. Se’n produeixen casos durant tot l’any, però de manera més freqüent durant els mesos d’hivern i primavera. Tot i que existeixen diversos serogrups, els causants de la malaltia majoritàriament són els serogrups A, B, C,W i Y.

La malaltia es transmet a través de les secrecions respiratòries o per contacte directe i perllongat amb una persona portadora. La infecció amb meningococ pot limitar-se a la nasofaringe sense produir símptomes (portadors asimptomàtics) o progressar i desenvolupar la malaltia, com ara meningitis, bacterièmia (presència de bacteris a la sang) o sèpsia (infecció generalitzada), entre d’altres.

Tradicionalment els serogrups B i C produeixen la malaltia sobretot en menors de 5 anys.

Actualment, s’ha observat un increment de casos pels serogrups W i Y, majoritàriament en els joves.

La nova vacuna és gratuïta?

Sí. A partir de la incorporació al nou calendari, el cost de la vacuna serà assumit per la Generalitat de Catalunya.

I és segura?

La vacuna és segura tot i que, com qualsevol altre fàrmac, pot produir reaccions adverses. Les més freqüents són les reaccions locals lleus, com dolor, envermelliment i enduriment de la pell en la zona on es fa la punxada.

Qui l’ha de rebre?

Els alumnes de 6è de primària, als 11-12anys, a partir del curs escolar 2019-2020.

Només es vacunaran els adolescents d’11-12 anys?

No. Amb l’objectiu de controlar més ràpidament la malaltia també es vacunarà els adolescents i joves de 13 a 18 anys:

Quan es vacunaran els adolescents que actualment cursen 1r d’ESO?

Es vacunaran al curs vinent, 2020-2021, quan cursin 2n d’ESO.

Quantes dosis s’han d’administrar?

N’hi ha prou amb una sola dosi. No cal una dosi de reforç, excepte si es pertany a algun grup de risc.

Els adolescents i joves que anteriorment es van vacunar contra el meningococ tipus C també han de rebre la  nova vacuna?

Sí, la vacuna l’han de rebre tots els adolescents i joves d’11-12 anys, tal i com indica el nou calendari, i també els d’entre 13 i 18 anys (durant els dos anys de durada de la campanya de vacunació adreçada a aquest col·lectiu).

Si la persona ha rebut anteriorment la vacuna MACWY, cal tornar a vacunar-la?

Mentre duri la campanya, la necessitat de tornar a vacunar-se dependrà de l’edat que tenia quan va rebre la primera vacunació:

Un cop finalitzada la campanya (al gener de 2022), s’administrarà una sola dosi de vacuna MACWY fins als 18 anys d’edat a les persones que no l’hagin rebuda als 11-12 anys d’edat (o una dosi a partir dels 10 anys d’edat).

On puc vacunar el meu fill?

La vacunació a 6è de primària (11-12 anys) i a 2n d’ESO  (13-14 anys) es realitza en els centres educatius, com es fa habitualment amb la resta de vacunacions escolars.

A la resta d’edats la vacuna s’administra en el centre d’atenció primària habitual.

Aquest és el calendari de vacunacions sistemàtiques actualitzat el 2020.

crossmenuchevron-right