No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Demà celebrem la nit més curta de l'any i molts de vosaltres segurament gaudireu de la festa amb la vostra família i/o els vostres amics. Estem parlant d'una nit festiva però no podem oblidar-nos d'aquesta dada: l'any passat hi va haver 271 persones que van requerir atenció sanitària a causa d'accidents amb els petards. Per si us cremeu d'alguna manera, us volem donar alguns consells per tractar les cremades.

 

cremades sant joan

.

Tipus de cremades

En primer lloc, hem de saber que hi ha diferents tipus de cremades segons l'afectació i la profunditat que tenen.

Cremades de primer grau

Afecten la capa externa de la pell. Per exemple, les cremades habituals de prendre massa el sol. Els símptomes són inflamació, dolor, cremor, tibantor, envermelliment de la zona afectada.

Cremades de segon grau

Han quedat afectades, a més de la capa externa de la pell, algunes capes més internes. A més dels símptomes anteriors -dolor, vermellor, infamació-, també es produeixen butllofes.

Cremades de tercer grau

La lesió arriba a totes les capes de la pell. La pell mostra un to blanquinós, fosc o carbonitzat. No hi ha sensació de dolor, ja que els nervis que la transmeten també estan afectats.

.

cremades

.

Què hem de fer si ens cremem?

Apartar-nos d'allò que ens produeix la cremada

Si ens cremem la roba i està molt enganxada a la pell o tenim una creada molt extensa, hem d'apartar-la de la pell.

Rentar la zona afectada amb aigua

Com a mínim, hem de fer-ho durant 20 minuts L'aigua ha de ser tèbia, ja que l'aigua freda empitjoraria la profunditat de la cremada. L'aigua ajudarà a reduir el dolor i disminuir l'edema, a més d'eliminar agents nocius. Si es fa servir sabó, ha de ser sabó neutre.

Si la cremada és de primer grau

Es recomana refredar la zona i aplicar crema hidratant (àloe vera, rosa mosqueta) cada 2-6 hores durant 3-4 dies. Les molèsties habitualment han de desaparèixer en 4-6 dies.

Si la cremada és de segon o tercer grau

Ha de valorar-les un professional sanitari. Si la cremada és molt extensa, s'ha de tapar la zona per no perdre calor corporal durant el desplaçament.

 

cremades sant joan

 

Què no hem de fer?

Podem rebentar les butllofes?

Si mesura menys d'1 cm de diàmetre i està recoberta per una capa de pell gruixuda, es recomana no trencar-la. Si és més gran, s'ha de buidar el contingut -amb material estèril i adequat- i retirar la pell que la cobreix. Com que es necessita material concret -pinces, tisores, tot estèril-, es recomana assistir a un professional sanitari.

 

Com evitar les cremades per Sant Joan?

.

Fins aviat!

crossmenuchevron-right