No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Tot i les evidències que fumar mata, aquest vici segueix molt estès i és difícil deixar de fumar. Repassem el que pot passar a qui segueixi consumint.

En pocs  dies arribarà el 2019 i amb ell els propòsits per l'any nou. Millons de persones de tot el món es fixaran un mateix objectiu: deixar de fumar. No és fàcil de complir, perquè la nicotina ha demostrat ser una de les drogues més addictives que es coneixen. Però els motius per acabar amb aquest vici són abundants. El tabaquisme és la primera causa evitable de mort a Espanya. Un 24% dels espanyols fuma a diari i el 29% de forma ocasional.

.

Per què hauries de deixar de fumar?

Per començar, és el major factor de risc, amb molta diferència, per contraure càncer de pulmó, el més mortal del món. El segon factor de risc és el tabaquisme passiu, seguit a bastanta distància de factors genètics.

El càncer de pulmó mata a més gent que la suma de les víctimes de càncer de mama, cólon i pàncrees junts. La probabilitat de supervivència als cinc anys és inferior al 15%.

Si un no fumador té 1 probabilitat de contraure càncer de pulmó, qui consumeixi un cigarret diari té una probabilitat de 9,6  i, qui fumi fins a 10 cigarrets al dia, de 11,6. La xifra no tornarà a ser 1 fins passats deu anys d' haver deixat el tabac.

El 50% dels fumadors moriran per malalties relacionades amb el tabac, i un de cada sis per càncer de pulmó. Un dels problemes és que en el 70% dels casos es diagnostica quan ja no hi ha possibilitats de curació. El tabac també provoca càncer de bufeta i d' esòfag, patologies  cardiocirculatòries, com l' angina de pit o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC).

L'EPOC és la quarta causa de mortalitat a Espanya, amb 18.000 defuncions anuals i més de 2 milions de malalts. Els símptomes són tos, aparició de refredats freqüents i sensació de falta d' aire.

.

Tractaments per deixar de fumar

Els professionals sanitaris tenim dues vies per recolzar a qui vol deixar el tabac: La conductual (ajudar al fumador a prendre la decisió i a que es mantingui ferm) i la farmacològica (administació de medicaments que han demostrat ser eficaços). Entre aquests tractaments s' hi troben les Teràpies Substitutives amb Nicotina (xiclets, pegats, spray) i medicaments per tractar l' addicció com el Champix (vareniclina) i el Zyntabac (bupropión).

Bon any nou i fins la propera!
Irene, farmacèutica
crossmenuchevron-right