No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Sabem què hem i què no hem de fer quan algú s'ennuega a davant nostre? És a dir, no és el mateix si l'ennuegament es tracta d'un adult, un nen o un lactant. I sobretot tampoc hem de fer el mateix si la persona pot respirar (encara que estossegui) o no pot parlar, tossir ni respirar.

ENNUEGAMENT EN ADULT O NEN DE MÉS D'1 ANY 

RECONEIXEMENT: Observa o pregunta a la persona: “T'has ennuegat?”. Per una banda, pot haver-hi hi ha una obstrucció parcial: la persona té dificultat per parlar, estossegar i respirar. Per altra banda, podem estar parlant d'una obstrucció completa: la persona no pot parlar, estossegar o respirar. Pot perdre la consciència.

1-. ANIMAR A LA PERSONA A TOSSIR.

Si la persona respira, l'hem d'animar a estossegar per desfer l'obstrucció per ella mateixa. Però si no funciona, anar al pas 2. Sobretot no hem de donar cops a l'esquena perquè podríem moure l'objecte i fer una obstrucció total.

2-. DONAR 5 COPS INERESCAPULARS:

Si la persona no pot parlar, tossir o respirar, inclina-la cap a davant i dóna-li fins a 5 cops secs entre els omòplats (part alta de l'esquena) amb la base de la mà. Examina-li la boca. No s'ha de buscar amb el dit a dins la boca. Si l'obstrucció persisteix, vés al pas 3.

3-. FER 5 COMPRESIONS ABDOMINALS (MANIOBRA DE HEIMLICH):

Col·loca't darrere la persona. Passa-li els braços al seu voltant, amb un puny entre el melic i la boca de l'estómac. Agafa't el puny amb l'altra mà i tira cap a dintre i cap a dalt fins a 5 vegades. Torna a examinar la boca. En el cas d'un nen, has de baixar una mica per posar-te a la seva alçada.

4-. DEMANAR AJUDA D'EMERGÈNCIA:

Si l'obstrucció persisteix, truca al 112. Repeteix els passos 2 i 3. Revisa la boca de nou cada vegada fins que arribi l'ajuda o la víctima perdi la consciència.

I SI ESTÀS SOL?

Si estàs sol i t'ennuegues i no pots respirar, utilitza el respatller d'una cadira o la cantonada d'una taula per fer força i oprimir la boca de l'estómac. Col·loca el puny sobre el melic i aguanta'l amb l'altra mà. Inclina't sobre una cadira o cantonada d'una taula i empeny el puny cap a tu fent força i pressionant cap a dalt.

ENNUEGAMENT EN LACTANT DE MENYS D'1 ANY

RECONEIXEMENT: Per una banda, pot haver-hi una obstrucció parcial: el bebè és capaç de tossir, però té dificultats per plorar o fer altres sons. Per altra banda, amb obstrucció total és incapaç de fer qualsevol so o respirar. Possible pèrdua de consciència.

1-. FER 5 COPS INTERESCAPULARS:

Si el nadó deixa de plorar, tossir o respirar, tomba'l boca avall sobre el teu avantbraç i la teva cuixa i aguanta-li el cap. Amb la base de la mà, dóna-li 5 copets entre els omòplats.

2-. EXAMINAR LA BOCA:

Posa el nen cap per amunt sobre l'altre avantbraç, aguantant-li l'esquena i el cap. Comprova la boca. Retira amb la punta dels dits qualsevol objecte que es vegi. Si no resulta, vés al pas 3. No remenis a l'interior de la boca amb el dit.

3-. FER 5 COMPRESSIONS TORÀCIQUES:

Amb el nadó cap per amunt sobre la teva cuixa, posa 2 dits a la zona inferior de l'estern (a un dit d'amplada per sota dels mugrons) i pressiona cap a dintre i abaix (cap al cap del nen). Fes 5 compressions toràciques. Revisa la boca. Però no s'han de fer compressions abdominals a un lactant.

4-. DEMANAR AJUDA D'EMERGÈNCIA: Si l'obstrucció persisteix, truca al 112. Porta al bebè amb ennuegament amb tu si és necessari. Repeteix els passos 1 a 3 fins que arribi l'ajuda, l'obstrucció desaparegui o el bebè perdi la consciència.

Fins aviat!
Irene, farmacèutica
crossmenuchevron-right