No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

L'esternut té com a finalitat expulsar gèrmens i substàncies irritants. Si el reprimim pot arribar a causar infeccions i fins i tot provocar lesions internes per la força de l'aire.

Estem a la feina, a classe, en una reunió i ens venen ganes d'esternudar, però ens fa vergonya per si ho fem massa alt. Què fem? Esternudar cap a dins.

Sí, segur que saps al que ens referim: Pressiones el nas amb els dits o tenques fort la boca per evitar que el so es senti per tot arreu.

Sens dubte aquesta pràctica és molt nociva per a la salut.

 

Per què i com esternudem

Es tracta d'un mecanisme de defensa que té el cos (més concretament l'aparell respiratori) per expulsar aire des dels pulmons a través del nas. Per tant, es tradueix en que és una rapida i forta inhalació d'aire que passa als pulmons en poc temps. Els músculs abdominals fan que el diafragma pugi de cop per a què la pressió pulmonar no augmenti i s'obra la faringe.

En aquest moment, l'aire surt disparat. De fet, pot arribar als 150 km/hora! Com a mínim, arriba sempre als 60 km/hora.

 

Raons per les quals esternudem

- Refredats i grips (saps la diferència entre grip i refredat?)

- Reaccions al·lèrgiques

- Contacte amb el sol

 

Es dolent esternudar cap a dins?

Reprimir l'esternut és molt freqüent, ja que ens fa vergonya anar expulsant la saliva i els gèrmens per tot arreu.

Tot i així, és perjudicial reprimir-los. Aturar un esternut produeix els efectes contraris als que ha de complir: les partícules irritants no surten cap a fora, sinó cap a dins. La força de l'aire actua en contra dels teixits del nas i pot provocar lesions en els vasos i venes nasals.

A la vegada, si reprimim un esternut augmenta la pressió al sistema respiratori. Els danys més habituals tenen a veure amb sangrats nasals, hemorràgies als timpans o la conjuntiva ocular.

tissues-1000849_960_720

Com esternudar correctament

No hem d'impedir mai l'esternut. Ens podem tapar la boca i el nas amb un mocador de paper, sempre i quan no obstruïm la sortida de l'aire. D'aquesta manera permets que l'aire i els microorganismes surtin del teu cos i, al mateix temps, evitaràs que s'encomanin a altres persones.

Un cop hagis llençat el mocador i ja no tinguis més esternuts, és importantíssim que et rentis les mans per a eliminar qualsevol resta de bactèries i virus. Fes-ho amb aigua calenta i sabó neutre durant 20 segons, sobretot abans.

 

Fins aviat,

Joan Sans, farmacèutic

crossmenuchevron-right