No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Com has d'actuar davant una hemorràgia? Si es tracta d'una petita hemorràgia externa o ferida, s'ha de rentar amb aigua i sabó i fer pressió directa amb una gassa fins que pari de sagnar. Llavors desinfecta-la amb un antisèptic com iode o clorhexidina. Però si es tracta d'una hemorràgia externa greu, s'ha d'actuar de diferent manera. Has de controlar l'hemorràgia perquè pot posar en perill la vida de la víctima, ja que pot entrar en shock.

Com controlar una hemorràgia

Aplica pressió directa a la ferida amb els dits o el palmell de la mà utilitzant una gassa, un apòsit o un drap net sense borrissol. Si no disposes de res d'això, demana a la víctima que pressioni ella mateixa. Talla o treu la roba del voltant de la ferida per deixar-la a la vista. No s'aconsella aplicar torniquets. Si l'hemorràgia és en una extremitat, aixeca-la amunt.

Hemorràgia cerebral

Si l'hemorràgia és cerebral, estira la persona a terra, fes compressió sobre la ferida i aixeca-li les cames per tal que el cervell no es quedi sense sang.

És aconsellable estirar la persona a terra per si perd el coneixement i cau a terra. 

Objecte clavat

Si hi ha un objecte clavat a la ferida (com un vidre, un ferro,....), aplica pressió als dos costats de l'objecte per controlar l'hemorràgia. No intentis treure l'objecte clavat, ni pressionis directament sobre ell.

Després truca al 112 o demana a algú que ho faci. Explica on és l'hemorràgia i la seva gravetat. 

Fixa un apòsit sobre la ferida amb un embenat. Comprova la circulació més enllà de l'embenat cada 10 minuts. Afluixa'l i reaplica'l si és necessari. També es poden posar bosses de fred sobre l'embenat.

Si la sang travessa l'embenat, posa'n un altre a sobre. No treguis el primer. I si encara sagna molt, fes pressió amb els dits sobre la via que porta sang a aquesta zona. 

Controla els signes vitals de la víctima fins que arribi l'ajuda sanitària. Vigila si entra en shock (veurem què s'ha de fer en un altre escrit). 

 Què s'ha de fer en una hemorràgia nassal?

Fes pressió directa amb els dits al nas en el punt on descansen les ulleres i tira el cap endavant (no endarrere). Passats 10 minuts, treu la pressió i mira si encara sagna. També pots posar uns cotonets als orificis nassals.

crossmenuchevron-right