La Vitamina D és una prohormona liposoluble, té la funció de mantenir l'homeostasis del fòsfor i calci sèrics, contribuint a induir la formació de l'os nou. A més a més també regula el sistema inmunitari.
L'exposició al sol n'és la nostra font principal la radiació ultravioleta B (UVB) és la responsable.
Dèficit de vitamina D
Actualment existeix una pandemia de dèficit d'aquesta vitamina en la població general. Una de les raons és que no existeix consens de quins són els nivells òptims de vitamina D al cos. Per altre banda son molts els factors qe poden influir en els nivells sèrics. Els més importants són l'estació de l'any, l'edat, la pell fosca, obesitat o bé certes malalties amb mala absorció hepàtica o renal. Per exemple, a Olot d'octubre a març la quantitat de radiació UVB que arriba és baixa i es necessita més temps per obtenir uns nivells adequats.
Prendre el sol
La capacitat de síntesi de la vitamina D de la pell és limitada, per això es diu que és suficient amb 10-15 minuts d'exposició solar 3 o 4 vegades a la setmana durant primavera estiu. Durant les estacions de tardor i hivern s'hauria d'augmentar el número de minuts o de dies a la setmana.
L’alimentació també és font de vitamina D
No obstant, buscar estratègies que optimitzen la producció de vitamina D a la nostra pell sense augmentar aquests riscos, juntament amb un increment en el consum d'aliments rics en aquesta vitamina. Les fonts alimentàries principals on es pot trobar són: Peixos grassos: són la millor opció. La tonyina, el verat i el salmó contenen grans quantitats de vitamina D. Olis de fetge de peix, llet, ous i mantega. Carns. Xampinyons.
A més a més molts aliments es reforcen amb vitamines, com ara els cereals que solen consumir-se en l'esmorzar, el suc de taronja o el iogurt.
Recordem també que durant les exposicions al sol és fonamental protegir-se adecuadament del sol.
Fins aviat!