No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Canvis en ossos, músculs i articulacions per l'envelliment

Fer-se gran és inevitable. També són inevitables alguns efectes de fer-se gran, però poden fer-se més lleugers. Les persones perdem massa o densitat òssia a mesura que envellim, especialment les dones després de la menopausa. Amb l'osteoporosis els ossos perden calci i altres minerals. Les vèrtebres també perden part del seu contingut mineral, fent que els ossos es tornin més prims. La columna vertebral s'encorba. També es poden formar esperons a les vèrtebres, provocats pel procés d'envelliment i l'ús general de la columna vertebral.

Amb l'edat perdem estatura, ja que els arcs del peu es tornen menys pronunciats. Els ossos llargs dels braços i les cames són més fràgils a causa de la pèrdua mineral però mantenen la longitud. Comparats amb el tronc escurçat, els braços i cames semblen més llargs.

Les articulacions es tornen més rígides i menys flexibles. El líquid que hi ha a dins pot disminuir. El cartílag pot començar a friccionar-se i a desgastar-se. Els minerals es poden dipositar en algunes articulacions i al seu voltant (calcificació). Aquest fenomen és comú a l'espatlla.

La lipofucsina (un pigment relacionat amb l'edat) i el greix es dipositen al teixit muscular. Les fibres musculars s'encongeixen. El teixit muscular és rellevat més lentament. El teixit muscular perdut pot ser substituït per teixit fibrós dur. Això és més notori en les mans.

.

osteoporosis

.

 

Efectes dels canvis

Els ossos es tornen més fràgils i es poden trencar amb més facilitat. Es presenta disminució de l'estatura, principalment perquè el tronc i la columna s'escurcen. El deteriorament de les articulacions poden portar a inflamació, dolor, rigidesa i deformitats. Els canvis articulars afecten gairebé a totes les persones grans. Aquests canvis que van des de una rigidesa lleu a una artritis greu.

El moviment és lent i pot tornar-se limitat. El patró de la marxa es torna més lent i més curt. La marxa es pot tornar inestable i hi ha poc moviment de braços. Les persones grans es cansen més fàcilment i tenen menys energia.

La força i la resistència canvia. La pèrdua de massa muscular redueix la força. Pero els canvis en fibres musculars poden millorar la resistència. Els atletes d'edat avançada amb pulmons i cor saludables poden notar que milloren en les proves que requereixen resistencia però disminueix en d'altres que requereixen explosions curtes d'alta velocitat.

Les persones grans tenen reducció dels reflexos. En la majoria dels casos, això es provocat per canvis en els músculs i els tendons més que pels canvis en els nervis. Es poden presentar disminucions en el reflex rotulià o el reflex aquil·leu. Els moviments involuntaris, com els tremolors, són més comuns en els ancians.

.

osteoporosis

 

 

Prevenció

L'exercici és una de les millors maneres de retardar o evitar els problemes musculars, articulars o ossis. Un programa d'exercici moderat pot mantenir la força, l'equilibri i la flexibilitat. L'exercici ajuda a fer que els ossos es mantinguin forts. Parla amb el teu proveïdor d'atenció mèdica abans d'iniciar un programa nou d'exercicis.

És important dur a terme una dieta ben equilibrada amb suficient calci. Les dones necessiten tenir especialment cura d'ingerir suficient calci i vitamina D a mesura que envelleixen. Les dones postmenopàusiques i els homes de més de 65 anys han de prendre 1.200 mg de calci i de 400 a 800 unitats internacionals (IU, per les seves sigles en anglès) de vitamina D al dia.

Fins aviat!

Clara, farmacèutica

signatura clara sense fons

 

crossmenuchevron-right