No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Saps com i quan es realitza la reanimació cardiopulmonar (RCP)? S'hauria de fer si ens trobem davant una persona que està inconscient i no respira.

El primer per fer una RCP o reanimació cardiopulmonar és comprovar la consciència, sacsejant-li suaument les espatlles. Llavors s'ha de mirar que no tingui les vies respiratòries obstruïdes: Inclina-li el cap amunt i aixeca-li la barbeta amb dos dits per obrir la boca. Comprova-li la respiració mantenint-li aquesta posició, observant el pit i
escoltant i sentint la respiració.

1-. Col·loca les teves mans al seu tòrax:

Posa una mà al centre del tòrax de la víctima. És com si féssim una creu entre els mugrons i el centre. Recolza la base de l'altra mà sobre el dors de la primera i entrellaça els dits, però mantenint-los separats de les costelles de la victíma.

2-. Fes 30 compressions toràciques:

Inclina't sobre el tòrax de la víctima, mantenint els teus braços estirats sense doblar els colzes. Pressiona en vertical fins a enfonsar el tòrax uns 5 o 6 cm. Allibera la pressió però sense retirar les mans. Fes 30 compressions a un ritme de 100 o 120 per minut.

3-. Obre les vies respiratòries i comença les ventilacions:

El procediment és el mateix que està descrit a dalt al comprovar les vies respiratòries. Pinça-li les fosses nassals i deixa que s'obri la boca. Inspira i segella els teus llavis amb la seva boca i bufa fins que vegis que s'aixeca el tòrax.

4-. Vigila el descens del tòrax:

Mentre li mantens obertes les vies respiratòries, retira els llavis i observa si el tòrax baixa. Repeteix per donar dos ventilacions més (1 segon per insuflació). La pauta a seguir és 30 compressions toràciques i 2 ventilacions.

5-. Continua amb la RCP :

Fins que arribi l'ajuda, la víctima doni senyals de recuperar la consciència o respirar o tu estàs massa esgotat. Si hi ha més d'un reanimador, es poden alternar cada 1 o 2 minuts amb la mínima interrupció entre compressions.

Si la víctima vomita durant la RCP, gira-la de costat en direcció oposada a la teva amb el cap cap al terra per facilitar el vòmit. Neteja-li la boca, gira-la de nou i torna a començar la RCP.

REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR NOMÉS AMB COMPRESSIONS TORÀCIQUES

Si no tens formació en reanimació cardiopulmonar, o en canvi no pots o no vols fer la respiració artificial, pots fer la reanimació només amb compressions toràciques. Es fa com el procediment abans indicat, fent només les compressions toràciques a un ritme de 100-120 per minut.

Si continua sense respirar, pot estar en parada cardiorespiratòria. Truca al 112 i comença la reanimació cardiopulmonar.

crossmenuchevron-right