No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

El dia 31 de maig es celebra el dia mundial sense tabac. Per això ara és un bon moment, com qualsevol altre, per reflexionar sobre el consum del tabac.

El tabac és una de les majors amenaces per a la salut pública a la que s'ha hagut d'afrontar el món. Se sap que mata fins a la meitat dels consumidors directe o indirectament. Arriba a matar a més de 7 milions de persones cada any. Tenim molt clar el risc que suposa consumir cigarrets industrials de les marques típiques, però, i el tabac de liar? I la cigarreta electrònica? I les pipes d'aigua?...

Mirarem de respondre alguns dubtes sobre aquestes formes de consum de tabac.

 

TABAC DE LIAR

Algú pensa que el tabac de liar és millor que el cigarret industrial perquè dóna la sensació que és més natural, que es fuma menys o que conté menys tòxics. Això és veritat?

No. És fals! En realitat, el tabac de liar és més addictiu i més tòxic que el cigarret de tabac industrial. Conté més monòxid de carboni i nicotina. A més,s' ha comprovat que fumant aquest tipus de cigarrets hi ha més risc d'arribar a tenir càncer de laringe, esòfag, faringe i boca.

tipus de tabac

.

CIGARRET ELECTRÒNIC

No hi ha suficients estudis que mostrin que poden ser una ajuda efectiva per deixar de fumar- La majoria de les afirmacions que es fan són inexactes, enganyoses o estan insuficientment provades. Existeixen molts tipus de cigarrets electrònics que funcionen de manera diferent, la qual cosa fa més complicat determinar amb certesa que la seva utilització no suposa un risc per la salut. La inhalació pulmonar de nicotina a través d'aquests cigarrets electrònics pot ajudar a mantenir l' addicció o iniciar-la entre els menors. Aquests productes, a més, perpetuen l' addicció des del punt de vista psicològic.

La Organització Mundial de la Salut acaba el seu informe sobre el tema dient que fins que no hi hagi dades certificades per un organisme regulador nacional competent, que demostrin que els cigarrets electrònics són productes segurs, eficaços i de qualitat acceptable, s' hauria d'advertir seriosament als consumidors que s'abstinguin d'utilitzar-los.

 

tipus de tabac

 

PIPES D' AIGUA (NARGUILES O “CACHIMBAS”)

Les pipes d'aigua, narguiles o shisha poden suposar un risc per la salut més gran encara que fumar cigarrets.Funcionen amb un sistema de combustió a base de carbó, el qual produeix monòxid de carboni, quitrà, nicotina, metalls i altres toxines, tot i després d'estar en contacte amb l' aigua, que no les filtra. A més s'inspiren i emeten majors quantitats de fum que amb el cigarret industrial.

Per tant, les pipes d'aigua a més de ser molt perjudicials per qui les fuma. Són també molt perjudicials per la salut de qui no fuma, però està exposat al fum.

Tanmateix les investigacions indiquen que fumar en pipa d'aigua crea addicció. Les diferents presentacions amb olors i sabors estan fent que molts joves s'iniciïn en el consum del tabac, augmentant així la quantitat de fumadors i disminuint l'edat d'inici de consum.

.

tipus de tabac

.

PUROS

Algú pensa que fumar només algun puro és menys dolent que fumar mols cigarrets.

No. Un puro conté la quantitat de tabac d'una capsa sencera de cigarrets!!!

Per altra banda, el tabac dels puros majoritàriament és envellit, fermentat, secat i sotmès a altres processos, la qual cosa al final fa que el fum del puro sigui molt irritant per les vies respiratòries superiors, encara que no s’inspiri.

.

tipus de tabac

.

 

CIGARRETS SENSE COMBUSTIÓ

Són  les noves formes de fumar que la indústria del tabac està promocionant. Són dispositius que utilitzen tabac que s'escalfa, però no combustiona. Segons les seves campanyes són menys tòxics que els cigarrets normals perquè no es generen alguns dels productes tòxics com en els cigarrets normals en el moment de la combustió.

Aquestes campanyes són només un intent de rentar-li la cara al tabac. I en realitat, és una mica més del mateix. Perquè l'important és que continuen essent tòxics per la salut (en més o menys grau). A més, els primers estudis rebel.len que disminueix molt poc la presència de nicotina i que hi continuen havent altres components nocius per la salut.

.

CONCLUSIONS

En definitiva, sigui quina sigui la forma de consumir tabac, aquest no deixa de ser perjudicial i tòxic sobretot per la salut (tant pel risc de mort, com pel risc de patir malalties relacionades), així com per la butxaca, i per la dependència social que genera.

Si ets fumador i et planteges que algun dia has de deixar el tabac, vine a veure'ns i en parlem. Et podem donar informació i ajudar-te a fer un dels passos més importants de la teva vida.

 

crossmenuchevron-right