No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Set recomanacions senzilles per controlar la pressió

A Catalunya, almenys una de cada cinc persones adultes és hipertensa. És una de les malalties més abundants en les societats industrialitzades . Afecta al voltant del 20% de la població adulta, un percentatge que augmenta amb l'edat. Es té hipertensió arterial quan la pressió de la sang que circula per les artèries és massa elevada d'una manera continuada, i augmenta la pressió contra les parets. És per això que la hipertensió pot arribar a causar diferents tipus de lesions a les artèries.

Aquesta alteració fa que  incrementi el risc de patir malalties cardiovasculars, principalment l'ictus i l'infart agut de miocardi. És el factor de risc cardiovascular més important, però també el més fàcil de detectar i el de tractament més eficaç i senzill.

Causes

Les persones que fumen, amb sobrepès, que mengen amb molta sal i greix, que consumeixen molt d'alcohol, que pateixen estrès o que no fan exercici tenen més probabilitats de desenvolupar hipertensió. També tenen més risc de patir-ne les persones amb el colesterol alt, amb malalties del cor o dels ronyons, i les que tenen antecedents d'hipertensió a la família.

De tota manera, qualsevol persona de qualsevol edat pot desenvolupar hipertensió.

La hipertensió és una malaltia crònica que no es pot guarir, però que es pot controlar mitjançant un tractament higienicodietètic i, quan convé, amb fàrmacs. L'objectiu del tractament és reduir la pressió arterial per evitar el risc de possibles complicacions.

Només un mateix pot controlar la seva tensió arterial. Fer-ho és fàcil i important. Si es fa una vida saludable i es pren la medicació, el benestar augmenta i la qualitat de vida millora.

Set recomanacions senzilles per controlar pressió i augmentar la qualitat de vida:

  1. Els millors consellers: els professionals de la salut (metges/infermeres/farmacèutics). Sabem perfectament què cal fer. Seguiu estrictament les nostres indicacions. No us quedeu amb dubtes.
  2. Quant menys sal, més salut. Els aliments ja contenen totes les sals necessàries per a la salut. Per tant, cal que no n'afegiu en cuinar i que no poseu el saler a taula. També cal evitar els menjars preparats que en tinguin molta, com per exemple els embotits, les conserves o els aliments precuinats. Acostumar-s'hi és fàcil i els avantatges són molt grans.
  3. Traieu-vos un bon pes de sobre. hipertensions

    A cada edat i alçada li correspon un pes adequat. Si teniu excés de pes, feu una dieta amb poques calories.

  4. Guanyeu el vostre campionat particular. Passejar una estona cada dia i, fins i tot, practicar algun tipus d'exercici físic adequat a la vostra edat us farà estar més àgils i sentir-vos millor.
  5. Brindeu a la vostra salut de debò. Una mica de vi o de cervesa en els àpats no us perjudicarà, però intenteu reduir al màxim el consum d'alcohol.
  6. Aire pur a qualsevol  hora. Feu que, a partir d'ara, els pulmons tinguin sempre aire pur. Molta gent ha aconseguit deixar de fumar. Segur que també podeu fer-ho. És qüestió de proposar-s'ho i si ho creieu convenient, comptar amb l'ajuda d'algun programa de deshabituació.
  7. Medicació al peu de la lletra. El fet que us trobeu bé no vol dir que pugueu deixar, reduir o modificar la medicació. Cal recordar-se'n cada dia. 
crossmenuchevron-right