No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

CISTITIS: La malatia més freqüent de l'aparell urinari

Esta causada per una infecció bacteriana, en la majoria dels casos pel bacteri E. Coli a l'adherir-se a la paret del tracte urinari (interior de la uretra i la bufeta).  1 de cada 4 dones pateix aquest tipus d'infecció mínim un cop a la vida.

Per què a l'estiu hi ha més infeccions d'orina?

Amb la calor el primer que fem és treure'ns roba de sobre i per tant els cossos comencen a relluir. Com bé t'imagines l'efecte d'aquest esdeveniment és immediat, les hormones es revolucionen i la libido comença a estar pels núvols augmentant el nostre desig sexual entre d'altres . Això provoca que les relacions sexuals augmenten i per tant hi hagi un sotragueig bacterià en les parts baixes, que juntament amb una no molt bona higiene provocarà un augment considerable en les infeccions.

Una altra de les causes per les quals a l'estiu hi ha aquest pic d'infeccions és perquè solem anar molt amb el banyador mullat. Sí, com llegeixes, l'anar per aquí amb la part de baix mullada i si a sobre és amb aigua de piscina pública és l'idoni per tenir una infecció d'orina ... imagina't l'extra bacterià que portes en contacte tota l'estona amb el meat i la uretra.

Els símptomes més caracterísitcs són:

  • Sensació d'ardor al orinar.
  • Sensació de necessitat d'orinar amb freqüència.
  • Desitjos d'orinar encara que la bufeta estigui buida.
  • Dolor a la regió pubiana.

La posició de la bufeta en el cos femení explica que les dones pateixin més de cistitis. Aquest òrgan emmagatzema l'orina que produeixen els ronyons i periòdicament es buida per mitjà de la contracció de la seva musculatura. La bufeta es comunica amb la uretra, conducte per mitjà del qual l'orina s'expulsa a l'exterior. En l'home, la uretra travessa la pròstata i passa entre els cossos cavernosos del penis, mentre que en la dona és més curta i acaba en la vulva, cosa que facilita la cistitis  en les dones, perquè la zona vulvar i la proximitat a la perineal afavoreixen la contaminació.
El tractament de la cistitis aguda es basa en antibiòtics. L'arsenal terapèutic és abundant, però cal utilitzar-lo correctament: La tria del medicament apropiat es farà sempre en funció dels resultats de l'anàlisi. Amb un tractament antibiòtic adequat la cistits aguda remet en uns dies sense més problemes i complicacions.

cranberryEl Cranberry és un petit fruit vermell semblant al nabiu, acidifica l'orina i dificulta que la E. coli, el bacteri més freqüent en aquest tipus de patologies, s'adhereixi a les parets de la bufeta, amb la qual evita les infeccions d'orina. La seva eficàcia ha quedat demostrada a través de nombrosos assajos clínics, i és especialment eficaç en cas de cistitis de repetició o recurrents. També s'aconsella a les cistitis pròpies de l'embaràs.

A la Farmàcia disposem de preparats a base d'aquest fruit, ja sigui amb format pastilla o líquid.

A més de prendre les medicines prescrites, cal seguir les pautes següents:

  • Beure molt de líquid, almenys dos litres diaris.
  • Les dones amb cistitis freqüent han d'evitar l'ús de sabons aromatitzats, xampús, desodorants íntims, sals de banys, compreses aromatitzades i tot el que pugui irritar la uretra.
  • Cal controlar la sudoració excessiva del perineu (zona del cos situada entre l'anus i les parts sexuals), ja que això afavoreix la maceració d'aquesta zona, fet que al capdavall permet la colonització bacteriana. S'ha d'evitar la roba que impedeixi o dificulti l'evaporació de la suor, especialment pantis, calces estres, roba de fibra sintètica,... El cotó és el més indicat en aquests casos.
  • Una higiene òptima després de defecar és fonamental: les dones s'han de netejar de davant cap enrere per no contaminar l'entrada de la uretra amb restes fecals.
  • Cal rentar els genitals i la zona anal amb sabó suau i aigua.

 

 

Comparte:
Artículos relacionados
Aromadifusors i humidificadors

Sempre hem sentit que viure al costat del marc és sa. De fet, un dels motius és per la humitat de l'ambient. La sequetat no és bona ni per la pell ni per les vies respiratòries. És a dir, la humitat de l'aire ha de ser l'adequada per mantenir una bona qualitat. Els humidicadors i […]

Read More
Tornada a l'escola en època de covid-19

El dia 14 de setembre a Catalunya comencen les classes altre cop. Des de darrere el taulell de la farmàcia som conscients dels dubtes i inquietuds sobre com anirà aquesta tornada a l'escola, que comença en un moment on els casos de Covid-19 semblen tornar a remuntar.  Segons el Conseller d'Educació Josep Bargalló,  sembla que […]

Read More
Calendari de vacunacions 2020

El Departament de Salut ha modificat el calendari de vacunacions sistemàtiques. El nou calendari és vigent des de gener de 2020. El principal canvi d’aquest nou calendari és la introducció de la vacuna contra el meningococ ACWY conjugada tetravalent als 11-12 anys, en substitució de la tercera dosi de la vacuna contra el meningococ C […]

Read More
Diabetis: què en sabem

La diabetis (Diabetes mellitus) és una malaltia crònica que es caracteritza per un augment del nivell de glucosa (sucre) a la sang. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la bé. Els tipus de diabetis són: Diabetis mellitus tipus 1,  mellitus tipus 2, i altres com la secundària o la gestacional. Apareix quan […]

Read More
crossmenuchevron-right