No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

El virus de l'Ebola es va descobrir el 1976. Aquest virus produeix una malaltia hemorràgica molt contagiosa i amb una alta mortalitat que oscila entre el 50 i el 90%.

L'últim brot d'Ebola va surgir a mitjans del 2013 a l'Àfrica Occidental i va seguir expandint-se cap a Guinea, Sierra Leona, Liberia i Nigeria. Segons Metges Sense Fronteres la situació esta fora de control, la propagació s'està accelerant. De moment s'han registrat més de 4000 morts. Els afectats es troben a diversos llocs, molts d'ells de difícil accés.
ebolas

Algunes espècies de ratpenats de la fruita africans són considerats els portadors naturals del virus, però apareix també en porcs espins, antílops i primats (micos, ximpanzés, goril · les).

El contagi es produeix pel contacte de mucoses o pell lesionada amb òrgans o fluids corporals (sang, suor, orina, saliva, semen) d'animals o de persones -vius o morts- que hagin estat infectades pel virus. També pot contagiar per la manipulació de materials contaminats per aquests fluids. No es transmet per l'aire, ni per l'aigua, ni a través dels aliments (sempre que estiguin cuinats).

La malaltia té un període d'incubació d'entre 2 i 21 dies, encara que el més habitual és que els símptomes comencin entre el 5è i el desè dia. Durant el període d'incubació no es produeix contagi.

En una primera etapa els símptomes són:

febre alta
mal de cap
dolor muscular
mal de coll
debilitat intensa

I en una segona fase apareixen:

vòmits
diarrea
erupcions cutànies
hemorràgies
alteració de les funcions de fetge i ronyó

Actualment no existeix cap tractament ni vacuna tot i que hi ha varies vies d'experimentació obertes. De fet per a la majoria de malalties virals com els refredats no disponem de vacunes ni tractaments molt eficaços.

Avui per avui, el risc d'un brot a la UE és molt baix. S'està controlant el tràfic de persones en zones de risc. Tot i aixi, en cas que el virus arribes a Europa, al tractar-se d'un virus que es contagia per contacte directe i tinguent en compte l'existència de mecanismes de control, la difusió del virus es podria controlar fàcilment.

crossmenuchevron-right