No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Les hemorràgies nasals o epistaxis són molt freqüents i és bastant probable que en algun moment de la nostra vida tinguem d'ajudar a algú que sagna pel nas. Ja sigui per un cop fort al nas o per altres circumstàncies que alteren la seva mucosa (com sinusitis, refredats, al · lèrgies, etc), la persona comença a sagnar.hemorragianasal2

La primera recomanació universal és tapar el nas per intentar aturar l'hemorràgia. L'actuació ideal per aconseguir això és prémer suaument amb els dits la part tova del nas per obstruir les fosses nasals durant diversos minuts (entre 5 i 20 minuts) i així detenir l'hemorràgia mentre es respira per la boca.

A diferència del que diu la cultura popular, la utilització de gasses o mocadors com taps no està aconsellada, en un primer moment, si amb els dits es pot solucionar. La raó? Inserir una gasa o mocador al nas pot irritar encara més la zona de l'hemorràgia o tornar a provocar després de la seva retirada.

Mentre la persona pressiona el nas per aturar l'hemorràgia, molta gent recomana  alçar el cap. Gran error (com a relat en 10 mites perillosos i inútils sobre primers auxilis). En alçar el cap s'està facilitant que la sang vagi cap a les vies respiratòria o digestiva, fent més probable que la sang s'empassi (augmentant així el risc de nàuseas i vòmits) o, fins i tot, que pugui passar a les vies respiratòries . Per tot això, el que cal fer és inclinar la persona cap endavant i cap avall per procurar que la sang del nas surti cap a les fosses nasals i no cap a les vies respiratòria i digestiva.

Referència científica: Maneig de l'epistaxia

crossmenuchevron-right