No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Què és un coronavirus?

Els coronavirus són una àmplia família de virus que normalment afecten només els animals. Alguns tenen la capacitat de transmetre's dels animals a les persones. Produeixen quadres clínics que van des del refredat comú fins a les malalties més greus, com passa amb el coronavirus que va produir la síndrome respiratòria aguda greu (SRAS-CoV) i el coronavirus que va produir la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS-CoV).

Què és el nou coronavirus 2019-nCoV?

És un nou tipus de coronavirus que pot afectar a les persones i s’ha detectat per primera vegada al desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina.

Quins són els símptomes del 2019-nCoV?

Els símptomes més comuns inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. En els casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, una dificultat important per respirar, insuficiència renal i, fins i tot, la mort. Els casos més greus, generalment succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d’immunitat.

De quina forma es pot adquirir la infecció?

La forma d’adquirir la infecció no es coneix de manera precisa. Per analogia amb altres infeccions causades per virus similars, sembla que la transmissió es produiria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca.

La infecció és molt contagiosa?

Les dades disponibles, fins aquest moment, indiquen que podria haver una transmissió persona a persona però aquesta via de transmissió seria poc eficient. Perquè es produeixi la infecció, es necessitaria un contacte directe de les secrecions respiratòries d’un animal infectat o d’una persona malalta, amb les mucoses d’una altra persona (nas, boca, ulls). Sembla poc probable la transmissió per l’aire a distàncies més grans d’un metre.

Què puc fer per protegir-me?

Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen fer una higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com tos o esternuts; mantenir una distància d’un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en tossir o esternudar i rentar-se les mans. No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a Catalunya, ni a Espanya, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

Fonts: Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) /  Col·legi de Farmacèutics de Girona (COFGI)

crossmenuchevron-right