No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Avui dia 29 d'Octubre és el dia Mundial de la Psoriasi. Per aquest motiu explicarem una mica en què consisteix aquesta afectació de la pell tant poc coneguda per la societat.

La psoriasi és una malaltia crònica de la pell. No és contagiosa.

Pot aparèixer a qualsevol edat, però el més freqüent és que afecti entre els 20 i els 50 anys. Generalment, la psoriasis presenta una afectació lleu i limitada, però fins a un 20% dels pacients presenten una afectació moderada i un 10% una afectació greu.
La causa de la psoriasi és poc coneguda. Es creu que és una malaltia multifactorial que afecta persones amb una predisposició genètica i es desencadenada o empitjora per diferents factors ambientals:

psoriasi cerf 1 prox 256La psoriasi cutània es caracteritza per l’aparició d’unes plaques vermelloses amb descamació blanca més o menys gruixuda, que poden aparèixer en qualsevol àrea del cos. Les localitzacions més freqüents són els colzes, els genolls, i el cuir cabellut.

De vegades, algunes localitzacions predominen per sobre de les altres: llavors parlem de psoriasi en plecs o invertida, psoriasi unguial, psoriasi palmo-plantar o psoriasi del cuir cabellut.

Tractament

Existeixen diferents tractaments per la psoriasi que fan desaparèixer les lesions psoriàsiques però no curen definitivament la malaltia. Això significa que en aquells casos d’evolució crònica, en deixar el tractament, la psoriasi tornarà a desenvolupar-se.

Mesures generals: S’ha comprovat que perdre pes (en els casos amb sobrepès) i abandonar la ingesta d’alcohol i tabac millora la psoriasi cutània. També es recomana prendre el sol (amb moderació i sense cremar-se).

La psoriasi és una malaltia habitualment de curs crònic. Cada pacient segueix el seu propi curs, que és completament imprevisible. Hi ha pacients que presenten una psoriasi crònica, amb pocs canvis d’extensió i intensitat, mentre que d’altres presenten una psoriasi inestable, amb una afectació constant més o menys extensa, a la qual s’hi sumen brots d’intensitat variable.

La psoriasi és una malaltia benigna que no comporta risc vital, però que pot afectar greument la qualitat de vida dels pacients, desencadenant-los seqüeles psicològiques i ocasionalement comportant aïllament social per por al rebuig.

Informació adaptada, extreta de: http://www.dermatologia.cat/

crossmenuchevron-right