No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

No hi ha productes a la cistella.

Menu

No hi ha productes a la cistella.

Virus Zika, què se’n sap? Què és ?  

El virus de Zika va ser descobert per primer cop el 1947 a la selva anomenada Zika a Uganda. Es tracta d'un arbovirus del gènere Flavivirus. Fins ara, només s'havien registrat casos esporàdics en països d'Àfrica i Àsia, però durant l'última dècada s'ha expandit a nous territoris on ha produït brots epidèmics.

Com es transmet?zika-virus-mosquito

Els mosquits s’infecten quan s’alimenten amb sang d’una persona infectada pel virus. Si un mosquit infectat pica a una persona susceptible, aquesta pot resultar infectada. Per tant, es transmet per la picada d'un vector. Però, també pot existir transmissió perinatal a partir de mares infectades, de forma transplacentària o durant el part. El virus s'ha detectat en sang, saliva, orina, semen i llet materna però la possible transmissió a través de transfusions sanguínies, contactes sexuals o durant la lactància materna es troba en estudi.

Quins són els símptomes?

Els símptomes s’inicien entre tres i dotze dies després de la picada d’un mosquit infectat i aquests són, febrícula, erupció cutània, dolors articulars i musculars, mal de cap o cansament. Aquests duren entre dos i set dies i es resolen sense seqüeles. No obstant això, en alguns països amb brots actius s'ha observat malformacions neurològiques en nounats de mares infectades durant l'embaràs.

Avui en dia no existeix tractament específic per el virus del Zika.

Prevenció:

Per la prevenció trobem repel·lents eficaços contra les picades del mosquit. Alguns d’aquests, es troben al mercat com el DEET (Dietiltoluamida) o la picaridina

Informació als viatgers:

Es recomana informar als viatgers que es dirigeixin a zones endèmiques sobre les mesures de protecció individual enfront a les picades de mosquit. També, és important informar a les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques del risc existent. A més, si hi han viatjat, haurien d'informar del viatge en les revisions prenatals per ser avaluades adequadament.

Nuria Abel

Farmacèutica.

Més informació al web del: gencat

 

crossmenuchevron-right